Couperose – Couperose zijn uitgezette rode en/of blauwe vaatjes in het gezicht en volkomen onschuldig. Meestal zie je de eerst vaatjes ontstaan vanaf het 30ste levensjaar en meestal bij een blanke huid. Ook zie je het vaker bij vrouwen dan bij mannen. Couperose ontstaat doordat de wanden van de oppervlakkige adertjes slapper worden en daardoor verwijden. Bepaalde interne en externe factoren zoals, erfelijkheid, overmatige zonblootstelling, langdurig gebruik van een corticsteroid bevattende crème, temperatuurschommelingen en alcoholgebruik beïnvloeden het ontstaan van couperose.


Rosacea – Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht die voorkomt (meestal bij vrouwen) tussen de 30-50 jaar. Een zeer opvallend symptoom is de gelijkmatig verdeelde roodheid (vlindervormig) in het gezicht, waarbij rode uitgezette vaatjes zichtbaar zijn. Ook kenmerkend is de aanwezigheid van puistjes en bultje, maar juist de afwezigheid van comedonen(mee-eters).  Andere klachten kunnen ook zijn, pijnlijke/droge ogen, lichtschuwheid, wazig zien en zelfs ontstekingen van de oogleden, hoornvlies en/of bindvlies. Door de vergrootte talgklieren kan de huid zich gaan verdikken en fibroseren (toename van bindweefsel in de huid). Het meest bekende voorbeeld hiervan is de rhinophyma (aardbeienneus).

De barrièrefunctie in de epidermis(bovenste laag van de huid) is verstoord en daardoor reageert de huid gevoeliger op invloeden van buitenaf en gaat sneller ontsteken. Ook zien we bij rosacea dat de samenstelling van de huidmicrobioom (bacteriën en schimmels) anders is.De Demodexmijt is bij rosacea 20 keer meer aanwezig dan op een ‘gezonde’ huid. Deze mijt stimuleert de ontstekingvorming.

Triggers bij rosacea zijn: 

Klimaatomstandigheden zoals UV-licht, kou, vochtigheid, warmte en wind activeren de roodheid en bultjes.Alcohol, koffie, thee(sommige), zuivelproducten, kruiden en soja geven een verwijding van de vaatjes en verergering van de roodheid.De demodex mijt of de helicobacter pylori infectie verergeren de klachten.Vermijd ‘ruwe’ behandelingen met schuring en wrijving, zoals scrubben.Stress en emoties zoals woede, angst of schaamte geven verergering.RokenGeneesmiddelen die corticosteroïden bevatten of vaatverwijdende medicatie.Huidverzorgingsproducten die irriterende ingrediënten bevatten, zoals alcohol of menthol.

Heamangioma senilis  – Oftewel kersenwratjes zijn veel voorkomende (donker)rode, halfbolronde huidafwijkingen die 1mm tot 1cm groot zijn. Andere benamingen zijn seniele angiomen, angiomata senilis, haemangiomata senilis. Iedereen van boven de 30 jr heeft er wel ergens één of meer zitten. Vanaf het 60ste levensjaar komen ze vaak in grotere aantallen op de huid voor. Ze zijn volstrekt goedaardig en ontstaan uit een oppervlakkige vermeerdering van bloedvatweefsel. Waarom ze ontstaan is onduidelijk.                      

Klik hier voor meer informatie over de behandelmogelijkheden bij vaatafwijkingen.