Er kan sprake zijn van haarverlies of overbeharing. Je hebt natuurlijk haarverlies of haarverlies door een oorzaak, zoals medicijngebruik.Hoofdhaar wat bij mannen uitvalt is een voorbeeld van natuurlijk haarverlies.

Het tegenovergestelde van uitval is overbeharing. De termen hirsutisme en hypertrichose zijn beide vormen van overbeharing. Bij hirsutisme is ook sprake van toename van haargroei bij vrouwen op plaatsen waar vooral mannen duidelijk zichtbare haargroei hebben, zoals groei van haren op de bovenlip en kin, op de borst en haargroei laag op de buik. De haargroei op armen en benen is ook bij hirsutisme meer uitgesproken dan ‘normaal’.

Hypertrichose is haargroei die sterker is dan men zou kunnen verwachten bij vrouwen van gelijke leeftijd en hetzelfde ras. Het betreft per definitie toegenomen haargroei op plekken waar dit in feite normaal is, zoals op de benen en armen.

Overbeharing en hirsutisme komen bijzonder veel voor. Geschat wordt dat 5 tot 10% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijdsfase hirsutisme heeft. De aandoening is meestal erfelijk bepaald. Meestal komt deze sterke beharing zowel bij de mannen en de vrouwen in zo’n familie voor. Hirsutisme en overbeharing beginnen meestal op het eind van de puberteit. Hormonen en PCOS kunnen overbeharing stimuleren.

Hormonen: De haargroei wordt voor een deel gestuurd door hormonen. Testosteron en andere mannelijke hormonen zijn hierbij belangrijk. Bij een kleine minderheid van de vrouwen met hirsutisme is er sprake van een verhoogd testosterongehalte in het bloed.Wel kan de gevoeligheid van de haren voor testosteron bij vrouwen met aanleg voor hirsutisme verhoogd zijn. Bovendien zijn deze haren vaak dikker en grover van structuur.

PCOS: Bij sommige vrouwen wordt hirsutisme gezien in het kader van het polycysteus ovarium syndroom. Dit syndroom gaat meestal gepaard met onregelmatige menstruaties. Wanneer er naast overbeharing ook een onregelmatige menstruatie aanwezig is, zal de behandelend arts ook hormoononderzoek doen en soms een echo van de eierstokken.In sommige gevallen is de hirsutisme te wijten aan een probleem met de bijnieren.

Klik hier voor de behandelmogelijkheden bij Huidtherapie van As voor ongewenste haargroei.