Littekens ontstaan vaak als de wondgenezing verstoord wordt. Een verstoring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, een algehele slechte conditie of en slechte doorbloeding van het gebied. Ook kan de huid teveel collageenweefsel aanmaken, er ontstaat dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels. Een litteken ontstaat dus bij de genezing van een wond. Een wond geneest in drie fasen.

  1. De ontstekingsfase – Deze fase duurt één tot vier dagen. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.
  2. De regeneratiefase – Deze fase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. ‘Regeneratie’ betekent: het opnieuw aanmaken van weefsel. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
  3. De rijpingsfase – Deze fase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Harde, verdikte of ‘trekkende’ littekens ontstaan bij een verstoorde wondgenezing. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding. Op sommige plaatsen van het lichaam genezen wonden moeilijker, zoals op de knie, rug en elleboog.

Er zijn vier soorten littekens, namelijk:

  • ‘Gewone’ littekens, deze geneest zonder problemen                                   
  • Atrofische littekens, een dun, ingetrokken litteken, die zeer kwetsbaar is.     
  • Hypertrofische littekens,hierbij ontstaat teveel collageen, waardoor het litteken verdikt en een rood/roze kleur heeft, maar blijft binnen de grens van de oorspronkelijke wond.
  • Kelloid, hierbij is ook een teveel aan collageen, alleen groeit dit wel buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond en is hierdoor vaak pijnlijk en hard.

Klik hier voor de behandelmogelijkheden bij Huidtherapie van As voor littekens.

Litteken