Therapeutische elastische kousen worden gedragen om te voorkomen dat er zich vocht (oedeem) ophoopt in het betreffende lichaamsdeel. Voorbeelden van medische indicaties: Chronische veneuze insufficiëntie, Lymfoedeem, Lipoedeem, Nabehandeling bij een operatie (post operatief), Open been, Pijnlijke en/of vermoeide benen, spataderen (varices), Trombose, Wondroos, Zwangerschap.

Er bestaan diverse type kousen. Zo zijn er kousen met een naad aan de achterzijde en kousen zonder naad. Welke van de twee wij bij u aanmeten heeft te maken met uw medische indicatie, uw mobiliteit en hoeveel kracht u heeft. De meeste kousen zijn verkrijgbaar in beige en zwart, sommige kousen in nog een aantal andere kleuren.

Therapeutische elastische kousen vormen de basis van de behandeling van oedeemklachten. Therapeutische elastische kousen bevorderen door middel van uitwendige druk de bloedstroom zodanig dat uw klachten niet meer terugkeren. Het is daarbij belangrijk dat de kousen zorgvuldig worden aangemeten. Hiervoor bent u aan het juiste adres biHuidtherapie van As.

KostenElke zorgverzekeraar heeft een eigen beleid wat betreft de vergoeding van therapeutische elastische kousen (TEK). De kosten van de kousen kunnen door Huidtherapie van As rechtstreeks gedeclareerd worden. Deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, met uitzondering van uw wettelijke eigen bijdrage.


Recept/machtigingAlleen voor het leveren van het eerste paar therapeutische elastische kousen heeft u een recept of een machtigingsaanvraag van de voorschrijvende arts nodig. Het is handig voor ons als u de verwijzing van u arts al heeft opgehaald / ontvangen zodat wij deze van u kunnen krijgen.

LevertijdBepaalde kousen kunnen binnen vijf werkdagen geleverd worden, of wanneer ze in voorraad zijn direct. Maatwerkkousen kunnen binnen tien werkdagen geleverd worden.


Vervanging van de kousenDe kousen geven na verloop van tijd door slijtage minder druk, waardoor de therapeutische werking vermindert.Daarom dienen kousen regelmatig vervangen te worden. Eén paar kousen gaat ongeveer zes maanden mee.De meeste verzekeringen vergoeden daarom ook twee (stuks / paar) kousen, gelijktijdig verstrekt, per twaalf maanden.