Onder compressiemiddelen zijn alle hulpmiddelen die ingezet worden om het oedeem te beheersen. Veel van deze middelen geven druk of worden onder druk gedragen, vandaar de naam compressie(druk)middelen. De meest bekende zijn de therapeutisch elastische kousen. Deze lever ik voor zowel de armen als benen. Ik werk met de merken Varodem, Medi, Juzo.                                                                                         

Maar de druk kan ook nodig zijn op andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld op de romp of het hoofd. Dat wordt gegeven door drukbroekjes, thoraxbandages of hoofdbandages.

Ook pelotten om het oedeem te versoepelen vallen hieronder. Nog een onderdeel van de compressiemiddelen zijn de zelfzwachtelsets. Deze kan je inzetten i.p.v. het traditionele zwachtelen, maar ook als extra ondersteuning naast het dragen van de therapeutisch elastische kous. Voorbeeld hiervan is Varocare. Vergoeding van deze hulpmiddelen gaat vanuit de basisverzekering en valt onder het eigen risico                                   

Voor de kousen moeten we de vergoedingstermijn handhaven(om de 12 of 14 maanden) en afhankelijk van uw zorgverzekeraar moet er voor sommige compressiemiddelen eerst toestemming voor vergoeding worden aangevraagd.