Radiotherapie kan de huid behoorlijk aantasten. Niet alleen in het begin, maar ook jaren later kan de bestraalde huid klachten geven.

Op de bestralingsplaats kan je huid er rood, erg droog en lichtjes opgezwollen uitzien. Achteraf schilfert ze. De huid op de bestraalde plaats jeukt en is erg gevoelig. Heel zelden kan de huid donkerrood worden. Dan is ze ook glimmend en pijnlijk. Er kunnen zich blaasjes vormen, die opengaan en waaruit vocht kan komen. Deze klachten treden vaak op in de huidplooien. Bijvoorbeeld: achter de oren, de plooien in de hals, in de oksels, onder de borsten, ter hoogte van de liezen of de bilnaad.

De huidreacties treden gewoonlijk op rond de derde week van de behandeling. Daarna verergeren ze geleidelijk. De huid begint zich weer te herstellen 1 à 2 weken na de laatste bestraling. Lichte huidreacties genezen binnen 1 tot 2 weken na de behandeling. Hevige huidreacties genezen pas 2 tot 4 weken na de behandeling. Later geneest de huid, met tijdelijke verkleuring, met soms kleine bloedvaatjes in de huid

In een latere fase kan de huid verharden en verlittekenen.

Een bestraalde huid is erg kwetsbaar, waardoor er makkelijk wondjes kunnen ontstaan met het risico op infectie. De mate waarin de huid op bestraling reageert, is echter afhankelijk van: het soort bestraling, de toegediende dosis en de locatie van de bestraling

Als huidproblemen tijdens of vlak na de bestraling ontstaan, krijg je advies van de radiotherapeut of verpleegkundige. Wanneer de klachten in een latere fase ontstaan, dan kak ik je met huidverzorgingsadvies helpen bij het bestrijden van de droge huid. Eventueel kan de bestraalde huid soepeler gemaakt worden met bepaalde technieken en de rode haarvaatjes verwijderen met licht/laserapparatuur.

Lees hier meer over de behandelmogelijkheden bij Huidtherapie van As voor de bestraalde huid.