Wat is acné? 

Acné is een huidaandoening, waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) kenmerkend zijn. Je ziet acné vooral in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of schouders. Acné komt vooral voor op delen van de huid, waar veel talgklieren zitten. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden en de huidbarrièrefunctie in stand te houden. Wanneer acné onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens ontstaan. Acné is niet besmettelijk en komt rond de puberteit vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Op latere leeftijd zie je acné vaker bij vrouwen voorkomen.

Hoe ontstaat het? 

In de puberteit onder invloed van hormonen worden talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug groter en produceren meer en dikkere talg. Een andere factor is dat de afvoerkanaaltjes in de talgklierfollikels verstopt kunnen raken. Dit komt doordat huidschilfers niet (goed) afschilferen en samenklonteren, waardoor de talgklier wordt afgesloten. De talg kan niet meer naar buiten en gaat zich ophopen. Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie beschadigd het afvoerkanaal. Hierdoor komt de talg in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg.                                                                                                       

Uit onderzoek blijkt ook dat vele bloedsuikerschommelingen, stress, te veel zon en verkeerde cosmetica een slechte invloed op acne heeft. Ook op volwassen leeftijd kan acné ontstaan, bijvoorbeeld door menstruatiestress, te veel zonlicht, bepaalde stoffen (zoals die van sommige cosmetica) of een sterke klimaatwisseling. Niet duidelijk is de rol van voeding bij het ontstaan van acné. Er zijn sterke aanwijzingen dat het gebruik van melk een verergering van de klachten kan geven.

Welke soorten acné zijn er?

Acné comedonica

Acné comedonica is een vorm van acné waarbij comedonen, ook wel mee-eters genoemd, op de voorgrond staan. De ernst kan variëren van enkele comedonen in het gezicht tot honderden comedonen op grote delen van het lichaam. Een huid met acné comedonica vertoont vrijwel geen ontstekingen.

Acné conglobata

Acné conglobata is een ernstige vorm van acné. Deze vorm is te herkennen aan de verschijning van onderhuidse witte mee-eters, pijnlijke rode bulten en grote, diepe ontstekingen. Soms vloeien de ontstekingen in elkaar over en grote gebieden kunnen aangetast zijn. Mensen met acné conglobata hebben vaak ook last van abcessen: een soort holtes gevuld met pus en bloed. Acné conglobata is een vorm van acné die veel voorkomt bij jongens en mannen.

Acné excoriée des jeunes filles

Acné excoriée des jeunes filles is een vorm van milde acné waarbij niet de ontstekingen of mee-eters sterk aanwezig zijn, maar juist de krablaesies. Acné excoriée des jeunes filles komt het meest voor bij vrouwen tussen de 15 tot 45 jaar, waarvan jonge meisjes de grootste groep vormen (vandaar de term ‘des jeunes filles’).

Mensen met acné excoriée des jeunes filles hebben de neiging om hun huid voortdurend in de spiegel te controleren op oneffenheden. Ieder bultje, puistje of mee-etertje moet uitgeknepen worden. Hierdoor raakt de huid beschadigd en geeft beschadigingen als korstjes, littekentjes, pigmentverschuivingen en open wondjes.

Acné-littekens

Acné-littekens komen meestal voor op voorkeurslocaties van acné, zoals de wangen, kin en schouders. Diepe ontstekingen van de talgklieren geven schade aan de bindweefselvezels in de lederhuid. De huidoppervlakte vertoont dan oneffenheden, in de vorm van putjes of glooiende littekens. De diepte van acné-littekens kan variëren en de kleur is meestal rood, huidkleurig of wit. Ook kunnen er door de littekens pigmentverschuivingen in de huid plaatsvinden

Acné Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht, die het meest voorkomt bij personen (meestal vrouwen) tussen de 30 en 50 jaar, waarbij gelijkmatig verdeelde diffuse roodheid, vaatjes, bultjes en kleine puistjes aanwezig zijn. Kenmerkend voor rosacea is het ontbreken van comdenonen, Ongeveer de helft van de personen met rosacea heeft ook last van oogklachten zoals ontstekingen van de oogleden, hoornvlies en/of bindvlies. Symptomen zijn hierbij pijnlijke of droge ogen, lichtschuwheid en wazig zien. Rosacea is het ene moment actiever, dan het andere moment. Eten en wisselingen van het weer kunnen van invloed zijn. (zie ook uitleg rosacea bij vaatafwijkingen).

Acné tarda

Acné tarda is een vorm van acné die zich vooral voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder en wordt ook ‘volwassenenacné’ genoemd. Ongeveer 10% van de vrouwen vanaf 25 jaar krijgt last van acné tarda. Acné tarda bestaat veel uit ontstekingen en komt voornamelijk voor op de kin, kaaklijn en wangen.

Acné vulgaris

Acné vulgaris is de meest bekende en voorkomende vorm van acné. En wordt ook wel ‘jeugdpuistjes’ genoemd. Acné vulgaris zien we veel bij jongeren van 12 tot 22 jaar. Meisjes hebben vaker last , maar de mee-eters en puistjes zijn bij jongens sterker aanwezig. Soms blijft acné ook na de puberteit bestaan.

Dermatitis perioralis                                                                       

Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’ en wordt gekenmerkt door roodheid van de huid met kleine pukkeltjes en puistjes en zie je meestal bij jonge vrouwen. Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormoon) in het gezicht. In enkele gevallen geeft sommige cosmetica verergering.

Meestal jeukt de aandoening licht en kan de huid branderig en gevoelig zijn. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren en hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht. Een soortgelijke huiduitslag kan ook rond de ogen voorkomen; dermatitis periocularis.

Lees hier meer over de behandelmogelijkheden bij Huidtherapie van As van acné!